1 MIN READPKP, PKPB, PKPP | Apakah perbezaan antara semua perintah kawalan?

perintah kawalan

Dengan beberapa kawasan di Malaysia dalam perintah kawalan, orang ramai mula bertanya apakah perbezaan antara PKP, PKPB, PKPP dan perintah kawalan yang lain.

Sekiranya anda tidak mengenali perbezaan perintah kawalan yang dilaksanakan di Malaysia, berikut adalah infografik yang menerangkan tentang perintah kawalan di Malaysia.

Pada 7 Oktober 2020, kerajaan telah mengumumkan tiga daerah di Sabah dan satu daerah di Selangor akan menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) untuk 14 hari mulai 9 Oktober kerana mereka berada di dalam zon merah.

Kerajaan mengumumkan bahawa Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya akan ditempatkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berkuatkuasa pada tengah malam 14 Oktober. Lihat kemas kini terbaru mengenai gelombang ketiga pandemik Covid-19.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai PKPP, anda boleh membaca Malaysia memasuki fasa Perintah Pemulihan Pergerakan Pemulihan (PKPP). 

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan Penjara Kepayan dan Jabatan Penjara di Kampung Matambai di Sabah dar i 20 Oktober hingga 3 November.

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB)

Pemerintah menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) di Penjara Alor Setar dari 6 Oktober hingga 1 November.

Empat daerah Sabah – Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna diletakkan di bawah PKPDB dari 29 September hingga 25 Oktober kerana peningkatan kes COVID-19.


Untuk mengetahui maklumat terkini, baca dari sumber rasmi ini.

Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia

Facebook Majlis Keselamatan Negara Malaysia

Facebook Kementerian Pendidikan Malaysia

Facebook Kementerian Pertahanan Malaysia


Adakah anda berminat dengan kerjaya hartanah? Sertakan maklumat anda di bawah dan pasukan profesional kami akan membantu anda.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Related posts

5 Pilihan Kerjaya Yang Mendapat Permintaan Tinggi pada 2021

Aliaa

Jom jadi ejen hartanah di IQI Global – Part 3

Aliaa

Jom jadi ejen hartanah di IQI Global – Part 2

Aliaa