All Bahasa Melayu

REN Bukan Sekadar Matchmaker

Ditulis oleh: Sani Said

Jadikan REN Pakar Rujuk Dalam Pelaburan Hartanah Anda

Bila berbicara tentang jual beli hartanah, sama ada untuk kegunaan sendiri atau untuk tujuan pelaburan, faktor ilmu pengetahuan perlu dititikberatkan.

Hal ini kerana, proses jual beli hartanah melibatkan banyak perkara teknikal yang boleh memberi impak negatif yang besar terhadap kedua-dua pihak pembeli dan penjual sekiranya gagal diuruskan dengan sebaik mungkin.

Urusan pembiayaan, perundangan, potensi pelaburan dan sebagainya, semuanya melibatkan disiplin ilmu yang berbeza, yang perlu diambilkira sebelum sesuatu urusan jual beli hartanah dapat dilakukan.

Disebabkan tidak ramai yang mahir dalam semua disiplin ilmu yang saya sebutkan tadi, maka di sinilah peranan Real Estate Negotiator (REN) diperlukan. Malangnya, tidak ramai yang benar-benar faham mengenai bidang tugas REN.

Sejak terlibat dalam bidang jual beli hartanah beberapa tahun yang lalu, saya telah berurusan dengan ramai pelanggan.

Batu Loncatan

Tidak dinafikan, ada segelintir mereka yang menaruh sepenuh kepercayaan kepada REN untuk menguruskan proses jual beli hartanah mereka. Tapi saya dapati sebahagian besar mereka berurusan dengan REN semata-mata untuk dijadikan batu loncatan.

Bakal pembeli akan berusaha untuk berurusan terus dengan pemilik sebenar hartanah yang ingin dibeli. Sementara bagi penjual pula, mereka berasa lebih untung jika berjaya menjual sendiri hartanah mereka, tanpa menggunakan khidmat REN. Ini kerana mereka tidak perlu membayar Yuran Profesional kepada REN terbabit.

Bagaimanapun, disebabkan kesukaran untuk mendapatkan pembeli atau penjual, masing-masing terpaksa menggunakan khidmat REN sebagai matchmaker (menemukan pembeli dan penjual). Selepas bertemu dengan pembeli/penjual, mereka akan cuba ‘mengetepikan’ REN.

Perkara sama berlaku dalam proses jual beli rumah baru melalui projek-projek perumahan yang dilancarkan Developer (Pemaju). Ramai bakal pembeli yang memperoleh maklumat mengenai rumah menerusi REN yang dilantik pemaju,  tapi akhirnya mereka akan terus ke pejabat pemaju untuk meneruskan proses pembelian.

Mereka berasa lebih selamat dan lebih beruntung bila dapat berurusan terus dengan pemaju, tapi hakikatnya, mereka rugi kerana terpaksa menguruskan sendiri semua proses pembelian, termasuk pinjaman bank dan urusan guaman.

Tapi saya tidak menyalahkan mereka, kerana rata-rata orang Malaysia tidak tahu apa itu REN, apatah lagi untuk tahu mengenai bidang tugasnya.

Salah Tanggapan

Bagi mereka REN sama seperti broker/ejen haram. Selain menuntut sejumlah upah (komisen) kerana khidmat mereka sebagai matchmaker, broker juga sering dikaitkan dengan perbuatan menaikkan harga hartanah lebih tinggi daripada harga yang ditawarkan  penjual (markup), semata-mata untuk mengaut untung lebih.

Hakikatnya, REN amat berbeza dengan broker haram. REN berdaftar dengan Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managers (BOVEAP)  atau Lembaga Penilai, Pentaksir, Agen Harta Tanah dan  Pengurus Harta (LPPEH) (https://lppeh.gov.my) yang diletakkan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Jadi, REN tertakluk di bawah peraturan dan undang-undang, sekaligus setiap urusniaga yang dilakukan tidak boleh mengikut kepentingan peribadi.

Contohnya, REN hanya dibenarkan mengenakan Yuran Profesional atau komisen untuk khidmat mereka pada kadar maksimum 3 peratus daripada nilai jual beli hartanah yang terlibat. Pada masa yang sama, sebarang bentuk markup untuk mengaut keuntungan lebih tidak dibenarkan.

Jika ada REN yang melakukan perkara tersebut, pelanggan boleh membuat aduan terus kepada LPPEH. Jika didapati bersalah, REN terlibat boleh dikenakan tindakan ditarik balik kad REN mereka, menyebabkan mereka tidak boleh lagi menjalankan sebarang urus niaga hartanah.

Berbanding dengan boroker haram, mereka tidak tertakluk dengan mana-mana badan kerajaan atau undang-undang. Ini bermakna, mereka bebas untuk mengenakan kadar caj kepada pelanggan. Malah, jika berlaku sebarang penyelewengan, mereka mungkin boleh terlepas daripada tindakan undang-undang, sekiranya pelanggan gagal mengetengahkan bukti yang cukup berkaitan urus niaga yang dilakukan.

Jadi, nasihat saya kepada sesiapa saja yang ingin membeli, menjual atau menyewa hartanah, berurusanlah dengan REN.

Pemudahcara

Hal ini kerana, tugas REN sebenarnya bukan sekadar sebagai matchmaker di antara penjual dan pembeli hartanah. Sebaliknya REN juga berperanan sebagai pemudahcara kepada pelanggan.

REN mempunyai pengetahuan yang luas dan mahir dalam segala hal berkaitan hartanah.  Dari aspek pemilihan lokasi yang sesuai, pinjaman kewanganperihal guaman, hinggalah kepada pengiraan Return On Invesment (ROI), anda boleh rujuk kepada REN.

Malah, para pelabur hartanah tegar pun sentiasa menjadikan REN sebagai pakar rujuk, bagi memastikan mereka tidak melabur dalam hartanah yang salah dan urusan jual beli akan berjalan dengan lancar.

Jika anda sebagai pembeli hartanah, anda tidak perlu membayar sebarang Yuran Profesional kepada REN, kerana yuran tersebut akan ditanggung oleh pihak penjual. Sebaliknya jika anda sebagai penjual hartanah, yuran profesional sebanyak 3% daripada nilai jualan hartanah yang terpaksa dibayar kepada REN merupakan suatu pelaburan yang menguntungkan.

Ini kerana, anda tidak perlu bersusah payah untuk mengendalikan segala proses penjualan hartanah anda, sebaliknya semuanya akan diuruskan oleh REN.

REN akan membantu pelanggan dalam menguruskan segala hal berkaitan pinjaman kewangan dan guaman.

Bagaimana untuk membezakan antara REN dengan Broker Haram? Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlu meminta REN terbabit menunjukkan kad (REN CARD) atau  dapatkan salah satu daripada maklumat iaitu nama penuh, nombor telefon atau nombor kad pengenalan REN dan buat carian di laman sesawang LPPEH (https://lppeh.gov.my).

Related posts

9 Things You Must Know Before Buying Property in Dubai

Aliaa

การซื้อบ้านหลังแรกให้อยู่ในงบประมาณ (สิ่งที่ต้องรู้สำหรับชาวมิลเลนเนียลส์)

Azzam

MM2H has changed in 2019. How does it affect you?

Aliaa