Membeli-Belah Secara Dalam Talian Di Anggap Lebih Mudah: 7 Kelebihan Membeli-Belah Dalam Talian

online shopping

Version: CNEN


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, membeli belah secara dalam talian telah menjadi kebiasaan di kalangan masyarakat. Boleh dikatakan seperti trend yang semakin giat dilakukan oleh setiap golongan masyarakat sama ada dalam ataupun luar negara. Sesetengah masyarakat berpendapat bahawa ia lebih mudah dan jimat jika membeli belah secara dalam talian kerana pembeli boleh mendapatkan lebih banyak diskaun dan juga promosi. 

Kelebihannya :

1. Jimat Masa

2. Lebih Banyak Pilihan

3. Jimat Kos Pengangkutan

4. Tawar Menawar yang Lebih Baik

5. Mengurangkan Pembelian Impulsif

6. Perbandingan Harga

7. Tak Perlu Bersesak

Selain itu, wabak Covid-19 yang telah merebak ke seluruh dunia pada tahun 2019 secara tidak langsung telah mengembangkan platform e-dagang dengan mendadak, dan menjadikannya sebagai platform membeli-belah yang popular. Tidak dapat dilupakan bahawa internet adalah tawaran dunia yang besar, dan melalui rangkaiannya, anda dapat mengakses kesemuanya pada hujung jari. Jadi apakah kelebihan membeli belah secara dalam talian ini? Mari kita semak bersama-sama.

1. Jimat Masa

Tidak dapat dinafikan membeli belah secara talian dapat menjimatkan masa kerana anda tidak perlu beratur di kaunter tunai untuk membayar produk yang ingin dibeli. Mereka boleh membeli-belah dari rumah atau tempat kerja tanpa perlu meluangkan masa untuk pergi ke pusat membeli belah. Yang anda perlukan hanyalah akses internet dan masukkan kata kunci atau menggunakan enjin carian dan klik item yang anda perlukan, dan selesai~ Sangat mudah dan menjimatkan masa, kan?

2. Lebih Banyak Pilihan

Kompleks membeli-belah mungkin besar, tetapi mereka tak ada semuanya! Membeli-belah dalam talian sangat bagus kerana banyak jenama dan produk tersedia di dalamnya dan tanpa had! Anda boleh membeli-belah pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Tambahan pula, jika anda tidak menemui produk tertentu di kedai fizikal, anda kena luangkan masa untuk pergi ke pusat beli belah yang lain, tetapi tidak jika anda membeli belah secara dalam talian. Anda hanya perlu klik dan semak imbas kedai lain untuk produk yang sama.

3. Jimat Kos Pengangkutan

jimat kos pengangkutan
Selain dari menjimatkan masa, membeli belah secara dalam talian juga dapat menjimatkan kos dari segi pengangkutan. Kerana tidak semua orang tinggal berdekatan dengan pusat membeli belah dan pasar raya, ada yang perlu meluangkan masa berjam-jam di jalan raya semata untuk ke pusat membeli belah dan terpaksa membelanjakan banyak wang dari segi petrol dan kos pengangkutan. Jadi dengan membeli belah dalam talian, secara tidak langsung anda telah menjimatkan wang anda untuk kos pengangkutan dan juga tenaga.

 

4. Tawar-menawar yang Lebih Baik

Kebanyakan produk dalam talian akan menjadi jauh lebih murah dari kedai fizikal, ianya kerana produk dalam talian disediakan secara langsung oleh pengilang dan tiada orang tengah yang terlibat dalam proses tersebut. Oleh itu, anda akan jumpa produk yang sama di dalam talian dengan harga yang jauh lebih murah berbanding di kedai fizikal. Kebiasaannya pembeli juga akan diberikan potongan harga dan juga kupon promosi khas seperti Kod istimewa buat pelanggan baharu, Jualan Mega 11.11 dan banyak lagi untuk mereka yang membeli secara dalam talian.

 

5. Mengurangkan Pembelian Impulsif

pembelian impulsif
Kebanyakan pengguna adalah pembeli impulsif. Antara aspek yang dapat menarik perhatian pengguna ialah seperti produk yang sedang trend, baharu dan edisi terhad.
Atau, mungkin jurujual sangat mengesyorkan produk tertentu, sehingga akhirnya mereka membeli barang-barang yang jarang digunakan atau lebih buruk lagi mereka membeli sesuatu yang bukan keperluan, hasil dari dorongan itu. Walau bagaimanapun, apabila anda membeli-belah secara dalam talian, anda boleh mengelakkan perkara ini dari berlaku. Ianya kerana anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya pada perkara yang anda lihat, ataupun membuat senarai barang yang perlu dibeli dan hanya membeli barang yang diperlukan tanpa gangguan dari jurujal yang boleh mengalih perhatian anda.

 

6. Perbandingan Harga yang Mudah

Melalui pembelian dalam talian, pengguna lebih mudah untuk mencari barangan dengan ciri yang diinginkan di samping dapat membandingkan harga. Dalam masa yang singkat, pengguna boleh melihat produk yang dikehendaki di kedai yang berbeza dalam talian. Manakala di bandar, pengguna memerlukan lebih dari sejam untuk pergi ke pasar raya. Pembelian atas talian memberi peluang kepada pengguna untuk berbelanja 24 jam.

 

7. Tidak Perlu Bersesak

tidak perlu bersesak
Kelebihan lain semasa anda membeli-belah dalam talian adalah tak perlu menempuh ribuan pengunjung yang datang untuk membeli belah juga.
Lebih-lebih lagi ketika cuti perayaan dan ketika hujung minggu, di mana anda harus bersesak-sesak dengan pembeli lain. Tambahan lagi buat mereka yang menaiki kenderaan harus berebut di tempat letak kenderaan yang kadang boleh mengambil masa berjam untuk itu. Tetapi dengan membeli belah secara dalam talian, anda tidak perlu melalui kesemua tu. Anda boleh membeli belah dengan tenang dan dalam keadaan yang selesa di mana-mana sahaja yang anda inginkan tanpa harus memikiran tentangnya!


Kesimpulannya, Internet dan kecanggihan teknologi benar-benar telah mengubah cara hidup kita. Hanya pada hujung jari, kita boleh mengenali dunia walaupun tanpa keluar dari rumah. Beberapa tahun yang lalu, konsep membeli-belah dalam talian mungkin kelihatan tak praktikal dan kurang dipercayai, tetapi sekarang ia digunakan secara meluas. Namun, sebagai pengguna yang bijak, anda dinasihatkan untuk tetap berhati-hati dalam membeli barangan secara atas talian kerana terdapat segelintir pihak yang mencurigakan seperti scammer akan mengambil peluang ini untuk mendapat keuntungan. Pengguna sewajarnya bijak memilih platform membeli belah yang dipercayai sebelum membuat transaksi atas talian agar tidak mudah tertipu.


IQI membantu mereka yang ingin membeli rumah idaman mereka untuk kali pertama dan juga membantu pelabur yang ingin melabur dalam hartanah. 99% daripada mereka menjamin rumah idaman mereka dengan IQI!

Tidak kira kawasan yang anda cari, IQI sentiasa dapat menyediakan hartanah yang sesuai dengan bajet dan keperluan anda. Jika perlu, IQI boleh membantu anda dalam proses pinjaman juga!

Isikan butiran di bawah, dan kami akan pastikan untuk menyediakan kepada anda projek yang paling kos efektif!

Related posts

ASNB: Potensi Pelaburan dan Amanah Saham Nasional Berhad

nurhanis@iqiglobal.com

Cara Semak Keputusan SPM 2022 Secara Online

Haziq

Ejen Hartanah: 7 Cara Nak Tentukan Ejen Hartanah Berdaftar Atau Palsu!

serene@iqiglobal.com