4 Cara Mudah Untuk Memohon Pinjaman Rumah Tahun 2022

mudah_pinjaman_rumah

Semua penduduk di atas muka bumi ini sudah pasti ada impian untuk memiliki rumah sendiri. Ibu bapa kita pun ada rumah untuk melindungi kita daripada panas hujan, apatah lagi pada zaman kita ini. Ini menjadikan satu tekanan hebat dan tidak mudah pada kita untuk memiliki rumah sendiri. Usah gusar! 

Tak perlu tunggu sehingga umur 60 tahun simpanan wang untuk nak dapatkan rumah, sekarang pun boleh! Pinjaman kan ada, tak perlu pening-pening nak cari tabung dan pening fikirkan cara terpantas untuk dapatkan rumah. Tapi ingat, anda perlukan satu strategi yang tepat dan mudah untuk pinjaman rumah. 

1. Langkah-Langkah Mudah Untuk Buat Pinjaman Rumah

2. Tips Lulus Pinjaman Perumahan Dengan Mudah

3. Cara Mudah Mohon Pinjaman Perumahan Bagi Pembeli Rumah Kali Pertama

4. Cara Beli Rumah Tanpa Slip Gaji

Bukan mudah nak senang, pada tahun 2015 sahaja, ramai pemohon pinjaman ditolak mentah-mentah sebanyak 35%. Kenapa banyak kes jadi begini? Anda sebagai pemohon yang pertama kali mesti rasa risau dan gusar. Bukan mudah ya kawan-kawan, dengan ekonomi yang masih lagi tidak stabil dek peperangan dan virus yang mengancam nyawa.

Anda boleh semak balik tahap kewangan anda, ada tak checklist mudah ini:

  • Pendapatan masih lagi di bawah skor kredit
  • Sejarah kredit yang teruk
  • Dokumen tak lengkap

Untuk perkongsian artikel kali ini, ada cara mudah untuk anda mulakan nafas baru untuk memiliki rumah. Jangan risau, baca dan fahami dengan dengan mudah:

1. Langkah-Langkah Mudah Untuk Buat Pinjaman Rumah

pinjaman_rumah

Sebenarnya, banyak cara untuk dapatkan pinjaman rumah dengan mudah. Tapi, anda kena faham yang ianya sangat mudah jika anda patuhi semua langkah ini. Jangan tersungkur sebelum mengalah!

  • Kurangkan berhutang

Ada orang kate kerja kerajaan mudah buat loan. Jangan diikut sangat mitos mudah percaya itu. Anda kena faham apabila anda sudah buat pinjaman selain rumah pada awalnya, skor kredit dah ada rekod kat diorang semua. Kalau bayar cantik, tak ada masalah, tapi kalau dah kerja kerajaan baru 3 bulan, itu sudah cari nahas. Jangan buat pinjaman peribadi dengan ayat mudah dan manis dari ‘salesperson’ yang ada. Tidak kira anda kerja kerajaan atau swasta, mahupun bekerja sendiri, ingat yang bank sangat suka orang untuk kurang berhutang. Diorang lagi suka orang yang ‘fresh’

  • Jangan lambat bayar hutang

Dah lah berhutang, lepas tu bayar lambat pulak tu. Ini jangan dibuat sebab bank akan anggap korang tak sesuai untuk diberi wang lagi. Pernah ingat tak dulu masa mak bapak kita bagi duit dengan mudah, tapi dengan syarat-syarat? Itu lah rahsia membesarkan anak dengan efektif. Samalah juga dengan bank ini, tak sewenang-wenangnya dia akan bagi duit dengan mudah. 

  • Tak pernah ada hutang, lagi susah nk lulus

Peliknya zaman sekarang kan, nak mudah lulus tak boleh orang yang tak ada hutang langsung. Dah berhemah tapi kita tak dapat kemudahan yang bagus. Sebenarnya itu adalah garis panduan yang betul untuk bank tahu anda boleh bayar secara ansuran. Kalau bank tak ada data tentang anda, mana mungkin ada kepercayaan untuk bagi wang dengan mudah bukan? Kita bagi tips yang pertama mulakan dengan mohon kad kredit.

2. Tips lulus pinjaman perumahan dengan mudah

perumahan

Okay dah follow apply kad kredit? Ini adalah cara yang paling common dan mudah untuk luluskan pinjaman perumahan. Kad kredit ada limit yang kita kena patuhi, untuk nak cantikkan skor kredit, belanjakan kad kredit tidak sampai 50% had. Bank akan lihat satu trend yang cantik untuk anda diluluskan pinjaman perumahan.

Ada lagi satu cara yang agak mudah untuk yang baru berkahwin. Buat satu pinjaman perumahan yang bolehkan anda dan pasangan boleh ‘joint loan’. Ini sangat popular dalam kalangan rakyat Malaysia sebab gabungan mudah ini boleh buatkan rumah pertama anda menjadi realiti!

3. Cara mudah mohon pinjaman perumahan bagi pembeli rumah kali pertama

cara_mudah

Bila meminjam, pembeli kena tahu strategi atau cara yang mudah untuk membeli. Kita tengok ramai anak muda dah mula beli rumah pertama dengan luar kemampuan mereka. Dengan alasan, mudah nk buat duit dengan teknik ‘flipping’ katanya. Rupa-rupanya terciduk di tengah jalan. Menanggung hutang sehinggan 30 tahun lamanyaa. 

Untuk beli rumah pertama, banyak kelebihan yang kerajaan bagi. Stamp duty free dan pembiayaan yang tinggi untuk yang pertama. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan rumah impian anda sekarang! Kita tengok macam mana nak buat loan rumah pertama kita mudah lulus dan senyum di kemudian hari:

  • Kira kelayakan gaji

Ada satu bahasa mudah nk faham kalau dalam bidang hartanah ni, nama dia Income-to-Mortgage Ratio. Mudah nak kiranya, pinjaman bulanan anda mesti tak boleh lebih dari satu pertiga gaji kasar. Okay jom kita tengok contoh mudah:

Contoh:

Gaji kasar X 30/100

Misalnya gaji anda RM3,000. So, pinjaman bulanan anda tidak boleh lebih dari RM900! Kalau lebih mesti mudah nk terciduk!

  • Pilih rumah

Kena ukur baju di badan sendiri. Sebelum ini kita dah mudahkan kerja dengan kirakan pinjaman bulanan yang ada. So, lepas tu kita nak pilih rumah kalau dah pinjaman bulanan hanya RM900 yang kayak, so kita akan cari rumah yang harga RM170,000 untuk tempoh pinjaman selama 30 hari. Itulah yang paling ideal dan mudah untuk difahami!

Haa ni tips tambahan untuk korang semua, pilih rumah yang betul-betul ada value di kawasan tu. Ramai orang terciduk dengan promosi cashback yang sampai 50% dari harga belian rumah. So, untuk elakkan begini, buat research dulu sebelum nak beli rumah

Contoh value rumah yang tinggi pada masa akan datang ialah rumah di atas tanah lot, kawasan padatan tinggi dan juga berhampiran dengan kemudahan asas seperti masjid, balai raya dan balai polis.

Ramai yang sudah habis simpanan untuk membaiki rumah yang dilanda banjir. Jadi, anda perlu bijak pilih kawasan yang tinggi dan tidak berisiko untuk dinaiki air. Belum sempat bayar pinjaman, anda dah rugi yang banyak untuk baiki rumah yang tenggelam air. 

4. Cara beli rumah tanpa slip gaji

tanpa_slip_gaji

Zaman sekaran ramai yang nakkan income yang steady dan masa yang banyak. Pekerjaan yang lama orang anggap macam tak mudah nk buat duit. So, zaman sekarang kerja sendiri tanpa slip gaji jadi pilihan. Jangan sangka mudah untuk buat, sebenarny lagi susah dan income mereka ni semua besar-besar belaka. Jadi untuk dapatkan loan memang agak tak mudah ye. Sebab pembuktian income tu kena buat sendiri. Taknak citer banyaklah, jom kita tengok macam mana cara yang paling best nak dapat loan tak payah ada slip gaji:

  • Apply pinjaman mudah SKJP

Apa tu SKJP? Ianya satu program di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Program ni memang nak bantu korang semua yang tak ada slip gaji. Silap-silap boleh dapat rumah mewah dengan skim ni. Syarkat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SKJP) mudahkan ramai orang beli rumah mampu milik. Dengan serendah RM1000 pendapatan bawahan boleh apply skim ni. SKJP akan bertindak sebagai “guarantor” untuk anda dapatkan pinjaman bank. Lagi mudah, cepat dan realisasikan impian korang. Alhamdulillah. Lebih ramai abang rider, peniaga pasar malam dan online seller boleh beli rumah lepas ni

  • Daftar percukaian dengan LHDN

Ramai orang salah anggap bahawa dengan bayar cukai, tak nak bagi duit pada kerajaan. Sebenarnya lagi ramai buat sebegitu, lagi susah anda nak dapatkan bantuan kewangan dan pinjaman. Dalam bahasa mudah, beri balik kepada komunit dengan bayar cukai. Bila kita dah kawan baik dengan LHDN, bank pun akan jadi kawan baik anda secara automatik!

  • Tambah dokumen sokongan

Yang ni ramai yang terlepas pandang. Nak dokumen sokongan mestilah ada aset yang boleh buktikan anda ni orang yang celik kewangan. Aset pelaburan macam ASB, Emas, fixed deposit dan saham adalah senjata yang paling baik untuk buktikan tahap kewangan yang baik. Skor kredit yang baik dibuktikan dengan bayaran ansuran tanpa gagal, dan juga mudahnya anda meletakka wang di aset pelaburan. Lebih banyak portfolio pelaburan yang anda ada, lebih mudah bank akan call anda untuk datang sign agreement rumah. Baek kan?

Semuanya bergantung kepada cara unutk kendalikan kewangan anda. Rumah yang tersergam indah tidak boleh bertahan lama jika anda boros dalam perbelanjaan. Lebih-lebih lagi dengan trend pembelian emas untuk melawa di hari raya. Jika anda masih mampu, teruskan belanja secara berhemah dan dapat membayar rumah untuk jangka masa panjang

Pembeli rumah adalah mengikut cara anda hidup dengannya. Ada orang yang boleh hidup dengan rumah yang serba kecil berbanding dengan lebih besar. Maintenance akan lebih tinggi untuk diami rumah lebih besar. Sebagai contoh, kerosakan paip, wiring rumah yang reput dan juga atap bocor. Ini semua adalah kos yang anda sendiri kena tanggung apabile beli rumah, terutamanya ianya adalah rumah subcon

Nak kurang beban liabiliti? Boleh, anda kena bijak uruskan sewaan rumah anda. Kena fikir yang belian rumah pertama adalah untuk jangka masa panjang. Bukannya untuk anda sendiri diami rumah tu. Sewakan rumah anda dengan orang luar. Ia akan jadi salah satu income tambahan untuk anda

Sewaan yang baik bila ada margin daripada sewa yang dikenakan kepada penyewa. Bawah ni gambaran yang jelas untuk keuntungan daripada sewa:

Kadar sewa bulanan = RM1,200

Ansuran bank           = RM900

Keuntungan           = RM300

Contoh di atas boleh tengok keuntungan boleh lebih dari RM200. Ini satu aliran tunai yang baik untuk rumah anda. Lebihan wang boleh dibuat untuk tanggun maintenance dan juga belanja lain. Bukan senang ye nak dapatkan income dari rumah sebenarny. Anda perlu bijak mengatur strategi dan jangan biarkan kerugian ditanggung sepenuhnya oleh anda. Timba ilmu tentang pelaburan hartanah untuk sekeliling.

Salah satu lagi cara untuk kurang liabiliti adalah dengan dengan beli rumah yang ada offer cashback. Ini boleh dikatakan pinjaman anda ditinggikan nilainya dan ianya liabiliti yang lebih besar terpaksa tanggung. Tapi, duit lebihan tu jangan digunakan untuk lebih banyakkan belanja hangus. Gunakan untuk simpan dalam tabungan ataupun anda laburkan dan tambah portfolio anda.


We have real estate professionals who can help you. Fill in the form below, to get in touch with them. 

Related posts

Cara Guna KWSP Online Untuk Beli Rumah Tahun 2022

Sara

Lexis Hibiscus 2, Resort Mewah Bertaraf 5 Bintang Dibuka 2024!

syakirah

Nak cari ruang kerja bersama yang best? Tengok dulu 7 perkara ini!

syakirah