4 Manfaat Memiliki Sebuah ‘Rumah Pintar’

Pada masa kini, terdapat banyak peralatan yang direka ‘lebih pintar’ – bermakna teknologi mempunyai kemahiran untuk maju kehidupan seharian kita. Contohnya adalah perkhidmatan bank yang menggunakan teknologi tersebut untuk tujuan keselamatan dan kemudahan.

Menurut kajian yang dijalankan oleh August Home dan Xfinity Home, 63 peratus daripada responden berkata keselamatan keluarga adalah motivasi utama mereka menggunakan teknologi ‘pintar’.

Jom kami mengetahui 4 faedah yang lain yang menunjukkan faedah memiliki teknologi ‘pintar’.


 

1. Fungsi Tambahan dan Penyesuaian

Melalui pelaksanaan teknologi pintar di sebuah rumah, terdapat banyak fungsi tambahan disertakan dengannya. Salah satunya adalah ciri yang lebih menonjol termasuk pilihan tetapan suhu pintar. Jika anda tinggal di kawasan di mana terdapat 4 musim, rumah pintar anda boleh mengoptimumkan ciri suhu pintar di mana ia secara automatik menetapkan termostat untuk mengimbangi dengan musim semasa.

Walaupun anda tidak tinggal di tempat dengan perubahan musim, aspek rumah pintar ini membolehkan anda menyesuaikan diri sepenuhnya.

Di samping itu, ada beberapa rumah pintar menggunakan arahan suara.

 

2. Cekap Kos

Dalam jangka masa panjang, rumah pintar sebenarnya dapat membantu anda MENJIMATKAN wang. Beberapa peralatan dan sistem boleh automatik untuk kecekapan kos yang lebih baik dengan pelaksanaan rumah pintar, seperti pencahayaan. Lebih-lebih lagi, penggunaan pencahayaan yang berlebihan akhirnya boleh membawa kepada bil elektrik yang cukup besar.

Jika anda memilih untuk menggunakan pencahayaan pintar, ia boleh ubah keterangan, mematikan atau menukar warna mentol lampu anda untuk mengutamakan penjimatan tenaga, yang seterusnya akan membawa kepada anda menjimatkan wang.

 

3. Keselamatan Dipertingkatkan

Salah satu sebab utama untuk memilih rumah pintar adalah keselamatan. Rumah adalah di mana hati, dan ia juga harus menjadi tempat yang paling selamat untuk anda. Rumah dengan teknologi pintar boleh menggunakan langkah-langkah keselamatan khas untuk membuat anda berasa lebih selamat di rumah anda. Dengan cara ini, tidak kira di mana anda berada di dunia; perlindungan rumah anda dipastikan.

Juga, dengan teknologi ini – pemantauan jarak jauh dapat dilakukan, memberi pemilik rumah keupayaan untuk memantau rumah mereka melalui kamera digital dan skrin yang mereka sediakan di sekitar rumah mereka melalui telefon pintar mereka.

 

4. Inovatif dan Mudah

Akhirnya, rumah pintar adalah pembangunan inovatif untuk masa depan perumahan. Tambahan pula, dengan begitu banyak aspek kehidupan kita yang dijalankan dalam petua jari kita, dari perdagangan hingga e-hailing, mereka memasuki pergaduhan sebagai salah satu teknologi kemudahan terbaru.

Perbezaan Utama Antara Rumah Pintar dan Rumah Biasa

Rumah Biasa Rumah Pintar
Tradisional. Setiap alat dan perkakas dikendalikan secara manual. Moden. Pelbagai peralatan mungkin disambungkan ke internet.
Tiada kos tambahan selain daripada bil berulang biasa (elektrik, air, dll) Pemasangan peralatan dan alat mungkin mahal di muka, tetapi mungkin menjimatkan kos dalam jangka masa panjang.
Bergantung pada kunci tradisional untuk perlindungan dan keselamatan rumah . Penuh dengan sistem pengawasan canggih untuk keamanan tambahan.
Boleh dipercayai dan selesa untuk orang-orang dari semua generasi. Lebih sesuai untuk individu yang mahir dari segi teknologi seperti Millenials dan Gen Z.

Walaupun bilangan rumah pintar adalah kecil di Malaysia , biarkan pasukan profesional kami menyenangkan pencarian dan membantu anda! 

Silalah tinggalkan butiran-butiran anda dan kami akan membantu! 

Related posts

Lexis Hibiscus 2, Resort Mewah Bertaraf 5 Bintang Dibuka 2024!

syakirah

Nak cari ruang kerja bersama yang best? Tengok dulu 7 perkara ini!

syakirah

Pembelian Asing Hartanah Pulih Menjelang Akhir 2023 – JUWAI IQI

syakirah